page loader
Inhibition of α-Glucosidase, Acetylcholinesterase, and Nitric Oxide Production by Phytochemicals Isolated from Millettia speciosa—In Vitro and Molecular Docking Studies
Tác giả: Nguyen Ngoc Tuan, Huong Nguyen Thi, Chau Le Thi My, Tang Xuan Hai, Hieu Tran Trung, Anh Nguyen Thi Kim, Thanh Nguyen Tan, Tan Le Van, Cuong Quoc Nguyen, Quang De Tran, Ping-Chung Kuo, Quang Le Dang, Tran Dinh Thang
300    0
plants
Quyển: 11     Trang: 388
Minh chứng: 1213-44-.pdf
Năm xuất bản: 1/2022
Tóm tắt
The phytochemical constituents from the roots of Millettia speciosa were investigated by chromatographic isolation, and their chemical structures were characterized using the MS and NMR spectroscopic methods. A total of 10 compounds, including six triterpenoids, two flavonoids, and two phenolic compounds, were identified from the roots of M. speciosa. Out of the isolated compounds, eight showed inhibitory effects on NO production in lipopolysaccharide (LPS)-stimulated RAW 264.7 cells, with IC50 values ranging from 43.9 to 449.5 µg/mL. Ursane-type triterpenes significantly suppressed NO production compared to the remaining compounds. In addition, these compounds also exhibited remarkable inhibitory effects on α-glucosidase. Among the tested compounds, 4, 5, and 10 exhibited excellent α-glucosidase inhibition, with IC50 values ranging from 1.1 to 2.2 µg/mL. Almost all of the test compounds showed little or no acetylcholinesterase inhibition, except for 5, which showed moderate anti-acetylcholinesterase activity in vitro. The molecular docking study of α-glucosidase inhibition by 3–5 and 10 was conducted to observe the interactions of these molecules with the enzyme. Compounds 4, 5, and 10 exhibited a better binding affinity toward the targeted receptor and the H-bond interactions located at the entrance of the enzyme active site pocket in comparison to those of 3 and the positive control acarbose. Our findings evidence the pharmacological potential of this species and suggest that the phytochemicals derived from the roots of M. speciosa may be promising lead molecules for further studies on the development of anti-inflammatory and anti-diabetes drugs.
Từ khóa
Millettia speciosa; molecular docking; NO production; anti-glucosidase; anti-acetylcholinesterase
Cùng tác giả
Nghiên cứu công nghệ sấy nông sản trên máy sấy tuần hoàn khí thảiQuy trính sản xuất nấm lớn làm thực phẩm chức năngGiáo trình Các quá trình và thiết bị trong công nghệ thực phẩm - công nghệ sinh họcNghiên cứu thành phần hóa học của quả thể nấm thượng hoàng (phellinus pini) ở Việt NamNghiên cứu thiết kế chế tạo máy và công nghệ sấy một số loại nông sản thực phẩm dạng hạt trên máy sấy thùng quayCác hợp chất phenolic và steroit từ nấm thượng hoàng ở Việt NamGiáo trình các quá trình và thiết bị truyền nhiệt-chuyển khối trong công nghệ hóa học-công nghệ thựcThành phần hóa học của quả thể nấm tổ ong hexagoniaThành phần hóa học của quả thể nấm thượng hoàngThành phần hóa học của loài nấm ký sinh côn trùng ở Việt NamGiáo trình Công nghệ chế biến nhiệt lạnh thực phẩmChemical constituents from the fruiting bodies of Phellinus igniariusDetermination of ergosterol and ergosterol peroxide in higher fungi Species by highperformance liquid chromatographyTối ưu hóa các điều kiện sấy phun dịch chiết từ nấm thượng hoàng (Phellinus igrianius)Pterocarpin và 5-hydroxy-7-methoxyflavone từ quả thể nấm thượng hoàng (Phellinus igniarius (Dc. ex Fr.) Quél.) ở Việt NamThe triterpenoid and steroid from the fruiting body of Ganoderma applanatum (Pers,) Pat. In Viet NamCharacterization of cytochalasins and steroids from the fruiting bodies of Daldinia concentrica in Viet NamExtraction Process Optimization of Total Phenolic and Total Flavonoid from Phellinus nilgheriensis fruiting bodiesOptimization of total phenolic and total flavonoid extraction conditions from leaves of launaea sarmentosa using the response surface methodologyTối ưu hóa điều kiện trích ly hàm lượng tổng phenolic và flavonoid từ cây Giảo cổ lam (Gynostemma Pentaphyllum) ở Nghệ AnCác hợp chất Triterpenoid từ phần trên mặt đất cây Bạc hà Đồng Văn (Elsholtzia winitiana var Dongvanensis Phuong) ở vùng cao nguyên đá Đồng Văn, Tỉnh Hà GiangOptimization of total phenolic and total flavonoid extraction conditions of jasminum subtriplinerve blume leaves using response surface methodologyThành phần hóa học và hoạt tính sinh học của một số loài trong chi Riềng (alpinia) thuộc họ gừng (Zingiberaceae)Characterization and Antifungal Activity of Limonoid Constituents Isolated from Meliaceae Plants Melia dubia, Aphanamixis polystachya, and Swietenia macrophylla against Plant Pathogenic Fungi In VitroNghiên cứu trích ly siêu âm saponin triterpenoit tổng và polysaccharide từ cây Giảo cổ lam (Gynostemma pentaphyllum)Limonoids from fruits of Melia Dubia Cav. In Viet NamGiáo trình các quá trình và thiết bị Cơ học trong công nghệ sinh học – công nghệ thực phẩmOptimization of Ultrasonic-Assisted Extraction of Antioxidant Compounds in Black Shallots (Allium ascalonicum) from Vietnam using Response Surface MethodologySecondary Metabolites from Higher Fungi in Viet Nam: Discovery, Chemodiversity, and BioactivityPhytochemical profiles and novel biofunctions of Dillenia ovata Wall. ex Hook.f. et Thomson: A Vietnamese indigenous medicinal plantThe Limonoids and Other Constituents from the Fruits of Melia azedarach and Their Biological ActivityChemical constituents obtained from rhizomes of Alpinia blepharocalyx K. Schum. and their anti-inflammatory propertiesOptimization of Microwave-Assisted Extraction of Antioxidant Compounds from Roots of Polygonum multiflorum Thunb. At Vietnam using Response Surface MethodologyAssessment of the Chemical Profile and Potential Medical Effects of a Flavonoid-Rich Extract of Eclipta prostrata L. Collected in the Central Highlands of Vietnam