page loader
Limonoids from fruits of Melia Dubia Cav. In Viet Nam
Tác giả: Tran Trung Hieu, Nguyen Ngoc Tuan, Nguyen Quyet Tien, Nguyen Tan Thanh, Vu Dinh Hoang, Nguyen Thi Nu Trinh, Tran Dinh Thang
242    0
Tạp chí KHCN Việt Nam
Quyển: 59(4)     Trang: 518-524
Năm xuất bản: 10/2021
Tóm tắt
Although the genus Melia of the Meliaceae family contains about five poorly defined species in the old-world tropics, almost every part of the plants of this genus are used as traditional herbal medicines, such as being anthelmintics, for the treatment of leprosy, eczema, asthma, malaria, fevers, and venereal diseases, as well as cholelithiasis, acariasis, and pain. The genus Melia is well-known as a rich and valuable source of bioactive limonoids. The genus Melia has 3 species (M. azedarach, M. dubia, and M. toosendan) in Viet Nam. Melia dubia Cav. has been shown to be a source of interesting tetranortriterpenoids. In addition, it is well known for its traditional medicinal properties and other biological activities such as insect or larval growth inhibition and as an antifeedant. Therefore, Melia dubia has been used to anti-insect and larval in agriculture in recent days. A phytochemical study from fruits of Melia dubia Cav. collected in Quy Hop, Nghe An province led to the isolation of three secondary metabolites, including 21α-O-methylmelianodiol (1), 21β-O-methylmelianodiol (2) and (21S,23R,24R)-21,23-epoxy-24-hydroxy-21β-methoxytirucalla-7,25-dien-3-one (3). The chemical structures of these compounds were determined based on 1D-, 2D- NMR, UV, IR, and MS analytical results and compared with reported data. All three compounds (1–3) were isolated from this plant for the first time.
Từ khóa
Melia dubia, limonoid, 21α-O-methylmelianodiol, 21β-O-methylmelianodiol, (21S,23R,24R)- 21,23-epoxy-24-hydroxy-21β-methoxytirucalla-7,25-dien-3-one
Cùng tác giả
Nghiên cứu công nghệ sấy nông sản trên máy sấy tuần hoàn khí thảiQuy trính sản xuất nấm lớn làm thực phẩm chức năngGiáo trình Các quá trình và thiết bị trong công nghệ thực phẩm - công nghệ sinh họcNghiên cứu thành phần hóa học của quả thể nấm thượng hoàng (phellinus pini) ở Việt NamNghiên cứu thiết kế chế tạo máy và công nghệ sấy một số loại nông sản thực phẩm dạng hạt trên máy sấy thùng quayCác hợp chất phenolic và steroit từ nấm thượng hoàng ở Việt NamGiáo trình các quá trình và thiết bị truyền nhiệt-chuyển khối trong công nghệ hóa học-công nghệ thựcThành phần hóa học của quả thể nấm tổ ong hexagoniaThành phần hóa học của quả thể nấm thượng hoàngThành phần hóa học của loài nấm ký sinh côn trùng ở Việt NamGiáo trình Công nghệ chế biến nhiệt lạnh thực phẩmChemical constituents from the fruiting bodies of Phellinus igniariusDetermination of ergosterol and ergosterol peroxide in higher fungi Species by highperformance liquid chromatographyTối ưu hóa các điều kiện sấy phun dịch chiết từ nấm thượng hoàng (Phellinus igrianius)Pterocarpin và 5-hydroxy-7-methoxyflavone từ quả thể nấm thượng hoàng (Phellinus igniarius (Dc. ex Fr.) Quél.) ở Việt NamThe triterpenoid and steroid from the fruiting body of Ganoderma applanatum (Pers,) Pat. In Viet NamCharacterization of cytochalasins and steroids from the fruiting bodies of Daldinia concentrica in Viet NamExtraction Process Optimization of Total Phenolic and Total Flavonoid from Phellinus nilgheriensis fruiting bodiesOptimization of total phenolic and total flavonoid extraction conditions from leaves of launaea sarmentosa using the response surface methodologyTối ưu hóa điều kiện trích ly hàm lượng tổng phenolic và flavonoid từ cây Giảo cổ lam (Gynostemma Pentaphyllum) ở Nghệ AnCác hợp chất Triterpenoid từ phần trên mặt đất cây Bạc hà Đồng Văn (Elsholtzia winitiana var Dongvanensis Phuong) ở vùng cao nguyên đá Đồng Văn, Tỉnh Hà GiangOptimization of total phenolic and total flavonoid extraction conditions of jasminum subtriplinerve blume leaves using response surface methodologyThành phần hóa học và hoạt tính sinh học của một số loài trong chi Riềng (alpinia) thuộc họ gừng (Zingiberaceae)Characterization and Antifungal Activity of Limonoid Constituents Isolated from Meliaceae Plants Melia dubia, Aphanamixis polystachya, and Swietenia macrophylla against Plant Pathogenic Fungi In VitroNghiên cứu trích ly siêu âm saponin triterpenoit tổng và polysaccharide từ cây Giảo cổ lam (Gynostemma pentaphyllum)Giáo trình các quá trình và thiết bị Cơ học trong công nghệ sinh học – công nghệ thực phẩmInhibition of α-Glucosidase, Acetylcholinesterase, and Nitric Oxide Production by Phytochemicals Isolated from Millettia speciosa—In Vitro and Molecular Docking StudiesOptimization of Ultrasonic-Assisted Extraction of Antioxidant Compounds in Black Shallots (Allium ascalonicum) from Vietnam using Response Surface MethodologySecondary Metabolites from Higher Fungi in Viet Nam: Discovery, Chemodiversity, and BioactivityPhytochemical profiles and novel biofunctions of Dillenia ovata Wall. ex Hook.f. et Thomson: A Vietnamese indigenous medicinal plantThe Limonoids and Other Constituents from the Fruits of Melia azedarach and Their Biological ActivityChemical constituents obtained from rhizomes of Alpinia blepharocalyx K. Schum. and their anti-inflammatory propertiesOptimization of Microwave-Assisted Extraction of Antioxidant Compounds from Roots of Polygonum multiflorum Thunb. At Vietnam using Response Surface MethodologyAssessment of the Chemical Profile and Potential Medical Effects of a Flavonoid-Rich Extract of Eclipta prostrata L. Collected in the Central Highlands of Vietnam